SCUBA ACADEMY

Laptari Tei nr. 14
Sector 2, Bucuresti, Romania
Phone +4 0726.763.963    WhatsApp Chat

Pont:   
Flotabilitate pozitiva
Glosar:
   Starea in care un obiect pluteste sau se ridica la suprafata. De fapt, flotabilitatea este intotfeauna o forta pozitiva (ascendenta).
 
SCUBA DIVING SCUFUNDARI
Top destinatii scufundari



Scoala de scufundari
    Scoala de scufundari este situata pe litoralul Marii Negre pe plaja din statiunea Jupiter, intre Hotelul Meteor si Hotelul Cometa. Pe langa o echipa entuzisata de instructori profesionisti detinatori de brevet SSI, gata oricand sa va invete practicarea de scufundari in conditii de maxima siguranta, baza de scufundari pune la dispozitia scafandrilor brevetati SSI, NAUI, PADI, CMAS toate facilitatile necesare unei bune scufundari prin incarcarea buteliilor, inchirierea de echipamente de scufundare si accesorii.
Totodata pentru scafandri cu brevet advanced organizam excursii de scufundare la epava submarinului ShCh 206 apartinand marinei sovietice, scufundat la 6 mile departare in larg fata de locatia noastra, in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial.
 

Glosar cu termeni folositi la scufundari

Alveole pulmonare - Cavitati cu aer din plamani in care are loc schimbul de gaze

Adjusted Maximum Dive Time - AMDT - Timpul maxim de scufundare ajustat. Valoare indentificabila in tabele de decompresie numarul 3. Tabela pentru scufundari repetitive.

Aer - Oxigen - Gaz necesar vietii. Intra in compozitia aerului in procent de 21%. Restul de procente sunt reprezentate de Azot (78%) si alte gaze 1%.

Azot - Gazul care reprezinta 78% din atmosfera. Metabolic este un gaz inert insa produce boala de decompresie ?i narcoza cu azot in cazul nerespectarii regulilor de scufundare.

Azot rezidual - Azotul dizolvat ramas in organism de la o scufundare anterioara.

BCD, Buoyancy Compensator Device - Compensator de flotabilitate. Vesta compensatoare purtata de scafandrul autonom are rolul sa compenseze flotabilitatea negativa a centurii de lestare.

Bends - Boala de decompresie. Generata de transformarea azotului rezidual in organism din stare de solutie in stare gazoasa.

Betia adancurilor - Un vechi termen amuzant pentru narcoza cu azot. Efectul de narcoza apare in jurul adancimii de 35m si dispare odata cu micsorarea adancimii.

Blocare invers? - Opusul comprimarii. Situatia care exista atunci cand presiunea interna a unui spatiu cu aer este mai mare decat presiunea externa blocand calea de iesire a aerului prin deformarea tesuturilor corpului.

Boala de decompresie - Starea sau simptomele unei reactii fiziologice adverse cauzata de formarea bulelor de azot in corpul unui scafandru. Cand aceste bule actioneaza asupra unor parti variate din corp, precum nervii, ele au un impact negativ cauzand diverse simptome si indicii care semnaleaza ca scafandrul sufera de boala de decompresie.

Busola - O piesa de echipament care ajuta la navigarea subacvatica prin indicarea directiei nordului magnetic fata de pozitia dumneavoastra.

C-Card - Card de certificare care atesta nivelul de pregatire in domeniul scufundarilor recreationale.

Calculator al timpului de scufundare - Un aparat de calcul rotativ continut de Tabelele de Scufundare intr-un format ce elimina calculele matematice in asociatie cu tabelele de scufundare.

Card de certificare - Un card acordat de catre SSI ca dovada a terminarii unei instruiri specifice scufundarii.

Catarama de eliberare rapida - O catarama destinata sa fie folosita cu o singura mana astfel incat sa se deschida rapid in caz de urgenta.

Cilindru de scufundare - Butelie - O piesa de echipament continand aer la presiune mare pentru a fi respirat sub apa.

Compensator de flotabilitate - O piesa de echipament ce poate asigura un volum de aer marit prin adaugarea de aer intr-o camera, astfel producand ridicarea.

Comprimare - Starea care rezulta cand presiunea exterioara asupra unui spatiu de aer inchis este mai mare decat presiunea interna.

Computer de scufundare - Un aparat electronic care detecteaza presiunea, masoara timpul, calculeaza continuu cantitatea de azot in cateva compartimente teoretice ale corpului si furnizeaza informatii care ajuta scafandrul sa evite boala de decompresie.

Condens - Apa ce se depune pe o suprafata din cauza racirii aerului ce contine vapori de apa.

Consola - Un ansamblu de instrumente pentru controlul scufundarii.Cea mai frecventa combinatie este reprezentata de busola, manometru si profundimetru.

Coral - Un animal marin nevertebrat care traieste de obicei alaturi de alte specimene de aceeasi specie si formeaza colonii. Multi corali produc un schelet extern dur.

Costum umed - Un costum de scufundare ce permite patrunderea unei mici cantitati de apa. Aceasta apa este blocata in interiorul costumului si incalzita de corp, astfel asigurand un grad sigur de protectie impotriva frigului, in plus fata de izolarea oferita de costum in sine.

Costum uscat - Un costum de protectie ce nu permite patrunderea apei pe corp.

CPR - Resuscitare cardio-pulmonara. Este o combinatie de compresii toracice si respiratie gura la gura care revitalizeaza functiile primare ale organismului uman.

Cronometru - Un instrument folosit pentru a inregistra durata unei scufundari. De exemplu, un ceas.

Curent - Curgerea sau miscarea apei pe o anumita directie. Vantul, gravitatia, temperatura, rotatia Pamantului si alti factori provoaca curenti.

Curent de maree - Curgerea apei care insoteste schimbarile aparute la maree. De obicei rezulta curgerea apei inauntru sau in afara unei zone precum un canal sau un golf.

Curent de rupere - Un curent care rezulta cand apa impinsa pe tarm de valuri rapide se intoarce in mare printr-un canal ingust.

Curent de tarm - Un curent ce se deplaseaza paralel cu linia de coasta.

Curent stationar - O curgere de apa care este constanta si continua.

Curent tranzitoriu - Un curent care dureaza doar pentru scurt timp, deosebit de curentul mareic si care apare subit.

Curs de scafandru - Primul curs complet de educare in scufundari initiat de SSI. Acest curs elibereaza si un atestat.

Data testului - O data marcata pe un cilindru de scufundare care indica data ultimului test hidrostatic.

Deblocare - Miscarea aerului din plamani catre alte spatii, precum urechi si sinusuri pentru a egaliza presiunea.

Densitate - Masa pe unitatea de volum

Denumirea literei de grup - O litera folosita pentru a identifica cantitatea de azot rezidual existenta in corpul scafandrului dupa o scufundare.

Derulare - Un afisaj secvential intre scufundari al unui computer de scufundare pentru a furniza Timpul Maxim de Scufundare (MDT) pentru adancimi diferite, pentru urmatoarea scufundare, sau alte liste de date.

Deshidratare - Lipsa unor lichide necesare din corp.

Disc de reducere a presiunii - O mica piesa din metal plasata in valva cilindrului, a carei rupere previne ca presiunea sa ajunga la nivele periculoase. Se mai numeste si disc de suprapresiune. Este un dispozitiv ce se foloseste o singura data care trebuie inlocuit dupa rupere.

Dispozitiv de umflare de joasa presiune - Un aparat care permite aerului din cilindrul de scufundare sa fie adaugat in compensatorul de flotabilitate.

Ecran rotativ - Un inel rotativ al busolei sau ceasului inscriptionat cu semne. La ceas, inelul poate fi rotit numai in sens invers acelor de ceasornic si este folosit pentru a masura timpul trecut.

Egalizare - Metoda de prevenire si corectie a comprimarii. Metoda de egalizare cel mai des folosita este Valsalva si presupune blocarea nasului cu degetele aratator si opozabil in timp ce se sufla aer catre nas.

Embolie cu aer - Blocarea fluxului sanguin din organism de catre bulele de aer.

Emfizem mediastinal - Pneumothorax - Starea care exista cand aerul de la un plaman supradilatat scapa in zona pieptului langa inima.

Flotabilitate - O forta ascendenta a unui obiect scufundat in apa egala cu greutatea volumului de apa dislocuit. In sens larg, flotabilitatea este aplicata starii nete a unui obiect, cum ar fi “flotabilitatea pozitiva” pentru un obiect care pluteste.

Flotabilitate negativa - Stare care exista atunci cand un obiect se scufunda. De fapt e o contradictie de termeni. Flotabilitatea este pozitiva prin definitie.

Flotabilitate neutra - Stare care exista atunci cand un obiect nici nu pluteste nici nu se scufunda.

Flotabilitate pozitiva - Starea in care un obiect pluteste sau se ridica la suprafata. De fapt, flotabilitatea este intotfeauna o forta pozitiva (ascendenta).

Franghie de ancorare - O franghie permeabila folosita in timpul scufundarii de pe o ambarcatiune. Este extinsa de la pupa navei cu o geamandura pentru a ajuta scafandri sa se reintoarca la barca.

Inspectie vizuala - O inspectie periodica a cilindrilor de scufundare pentru a le verifica coroziunea si pentru a asigura integritatea acestora. Mai este cunoscuta si ca Inspectie Vizuala a Cilindrului (VCI) sau Program Vizual de Inspectie (VIP).

Instrument de masurare a presiunii - O piesa de echipament care afiseaza pe un ecran presiunea din butelie in timpul scufundarii.

Interval de timp la suprafata - Timpul petrecut la suprafata intre scufundari.

Hiperventilare - Respiratia mult mai adanca si rapida decat este necesar. Aceasta scade nivelul de dioxid de carbon si reduce stimulul de a respira. Poate provoca lesinul.

Jacheta de flotabilitate - Un dispozitiv de control al flotabilitatii de forma si purtat ca o vesta.

Labe - O piesa de echipament care ataseaza o lama de picior pentru a mari suprafata talpii prin bataia careia se asigura propulsia.

Legea lui Boyle - Principiu al fizicii - relatia de invers proportionalitate dintre presiune si volumul unui gaz.

Leziune prin supradilatare - O ranire cauzata de dilatarea sau ruperea spatiilor inchise cu aer ale corpului.

Linia de referinta - Linia fixa de pe o busola care indica directia de deplasare.

Manevra Valsalva - Termen popular folosit spre a descrie incercarea de expiratie cu nasul si gura inchise, pentru a deschide trompa lui Eustache ca sa se egalizeze presiunea din urechi.

Manometru - Presiunea indicata de un instrument calibrat sa ignore presiunea atmosferica. Cu acest dispozitiv se masoara presiunea aerului din cilindrul scafandrului.

Maree - Schimbarea nivelului apei din ocean datorata atractiei gravitationale intre Pamant, Luna si Soare.

Masca - O piesa de echipament ce pastreaza un spatiu de aer in jurul ochilor pentru a imbunatati vizibilitatea subacvatica. Nasul este intotdeauna inclus in interiorul mastii pentru a permite egalizarea presiunii.

MDT - Maximum Time Dive, Timp Maxim de Scufundare.

Narcoza cu azot - Numele dat efectului de dezorientare pe care azotul il are asupra creierului la presiune mare.

O atmosfera - Forta atmosferei la nivelul marii luata ca o constanta, egala cu 14,7 pounds pe inch patrat, sau aproximativ 1 bar.

Ochelari de apa - O piesa de echipament ce acopera numai ochii pentru a-i proteja de apa care ii poate irita. Ochelarii nu sunt un inlocuitor acceptabil pentru masca.

Oprire de decompresie - Adancimea specificata si timpul cat un scafandru trebuie sa se opreasca si sa astepte in timpul ascensiunii pentru a permite eliminarea azotului inainte de a ajunge la suprafata.

Oprire necesara de decompresie - Un anumit timp specificat de tabele de scufundare, de un calculator sau computer, ce trebuie petrecut la o anumita adancime, in clipa cand se depaseste MDT-ul.

Oprire preventiva de decompresie - O perioada de 3 la 5 minute petrecuta la 5 metri adancime (15 feet), ca masura de siguranta chiar daca Timpul Maxim de Scufundare (MDT) nu a fost depasit.

Orar de scufundare - Un extras abreviat care furnizeaza informatii despre adancimea si durata scufundarilor. De exemplu, 21 metri (70 feet) pentru 40 de minute sau 21/40 (70/40).

Oprire de siguranta - Vezi Oprire preventiva de decompresie. Se mai numeste si SAFETY STOP. Adancimea de oprire este 5 metri, iar durata de stationare este de 3 minute.

Oxigen - Gaz necesar pentru mentinerea vietii. Oxigenul reprezinta 21% din aerul atmosferic.

Plafon - Adancimea minima (de obicei afisata de un computer) la care un scafandru poate urca fara a mari riscul aparitiei bolii de decompresie.

Plamani - Organe ale corpului ce permit oxigenului sa se transfere din aerul inspirat in sange. Una din zonele cu aer ale corpului.

Pneumotorax - Starea care exista cand aerul provenit din leziunea supradilatarii plamanilor scapa in cavitatea pleurala.

Presiune - O utilizare a fortei. In scufundare este folosita pentru forta greutatii aerului si a apei deasupra unui scafandru masurata in bari ori pounds pe inch patrat.

Presiune absoluta - Presiunea inconjuratoare totala rezultata din presiunea atmosferica la care se adauga presiunea apei.

Presiune ambientala - Presiunea inconjuratoare totala. Vezi presiune absoluta.

Presiune atmosferica - Presiunea exercitata de catre atmosfera.

Presiune de serviciu - Presiunea la care functioneaza un cilindru de scufundare. Este poansonata pe umarul cilindrului.

Protectie furtun - O piesa din plastic dur ce se potriveste peste capatul furtunului pentru a usura tensiunea cauzata de greutatea echipamentului.

PSI - Pounds per square inch, Livre pe inch patrat.

Regulator - O piesa de echipament care reduce presiunea ridicata a aerului din cilindru la presiunea ambianta, la cerere.

Regulator octopus - O treapta a doua suplimentara atasata regulatorului folosita in conditiile lipsei de aer.

Resuscitare cardio-pulmonara - Procedura de prim-ajutor care sustine ventilarea si pulsul pana cand inima si respiratia unei persoane revin la parametri normali sau pana cand o alta procedura de resuscitare poate fi initiata.

Rezistenta apei - Rezistenta intalnita la miscarea prin apa datorata densitatii apei.

RNT - Residual Nitrogen Time, Timpul Azotului Rezidual.

Robinetul buteliei - Un mecanism folosit pentru a controla curgerea aerului in afara si in interiorul tubului de scufundare. Aceasta include si un punct de atasare a unui regulator de presiune.

Rucsac - O piesa de echipament destinata sustinerii cilindrului de aer pe spatele scafandrului, care de obicei este integrata in compensatorul de flotabilitate.

Saritul respiratiei - O practica riscanta de tinere a respiratiei in plamani cat mai mult inainte de a expira in timpul scufundarii. Aceasta practica se presupune ca duce la extinderea timpului de scufundare.

Scuba - Self-contained underwater breathing apparatus, Aparat autonom de respirat sub apa.

Scufundare in deriva - Metoda de scufundare care foloseste curentul apei ca mijloc principal de propulsie.

Scufundare libera - Un tip de scufundare care se bazeaza pe tinerea respiratiei.

Scufundare multinivel - O scufundare care implica perioade de timp la diferite adancimi.

Scufundare repetata - Orice scufundare facuta inainte de eliminarea completa a azotului de la o scufundare anterioara. In tabelele NAUI, acest timp este 24 de ore.

Semne indicatoare - Punctele de pe ecranul busolei care asigura pozitionarea acului si deplasarea pe un anumit curs.

Sinus - O cavitate pe linia fruntii plina cu mucus si membrane. Sinusurile pot provoca probleme cu egalizarea daca sunt blocate din cauza unei congestii cauzata de o raceala sau o alergie.

Sistem de parteneri - Practica de a nu te scufunda niciodata singur. Aveti intotdeauna pe cineva care sa va insoteasca daca e cazul si cu cine sa impartasiti experiente.

Sistem de plutire pe spate - Un dispozitiv de control al flotabilitatii a carui camera de aer se afla numai pe spatele scafandrului.

Sistem integrat de greutati - Un sistem in care greutatea este combinata cu rucsacul si compensatorul de flotabilitate.

SIT - Surface Interval Time, Intervalul de Timp la Suprafata.

Snorkel - O piesa tubulara de echipament care permite unei persoane sa respire cand isi tine fata scufundata in apa.

Solutie antiaburire - O substanta ce se aplica pe lentilele mastii pentru a evita formarea condensului pe acestea. Saliva este adesea folosita ca inlocuitor.

SPG - Submersibile Pressure Gauge, Manometru.

Spuma neoprena - Un material din cuciuc saturat cu minuscule bule cu gaz care asigura izolatia. Acest material este folosit la fabricarea costumelor de scufundare.

Supraincalzire - O stare rezultata prin incalzire excesiva caracterizata prin paloarea fetei, aspectul lipicios al pielii si senzatie de slabiciune.

Sursa de aer alternativa - Un regulator de presiune aditional care asigura aer partenerului de scufundare intr-o urgenta. O sursa alternativa reala de aer este o unitate complet independenta constituita dintr-un cilindru si un regulator. A se vedea Regulatorul octopus.

?oc termic - O stare rezultata prin supraincalzire caracterizata prin piele uscata, fierbinte si iritata. Este o urgenta ce pune viata in pericol

Termoclina - Linia de scufundare intre straturi de apa de temperaturi diferite.

Test hidrostatic - Un test necesar pentru a realiza siguranta tuburilor de aer. Acest test este facut in apa pentru a verifica daca presiunea dilata si contracta peretii cilindrului.

Timp Maxim de Scufundare (MDT) - Durata de timp ce poate fi petrecuta sub apa la o anumita adancime, neluandu-se in calcul oprirea de decompresie.

Timp real de scufundare - Timpul total petrecut sub apa de la inceputul scufundarii pana la iesirea la suprafata. Timpul de decompresie nefiind inclus.

Timp total de azot (TNT) - Suma dintre timpul rezidual de azot (RNT) si timpul actual de scufundare (ADT) in urma unor scufundari repetate.

Timpan - Membrana ce separa urechea externa de cea mijlocie.

Timp maxim de scufundare ajustat - AMDT - Timpul maxim de scufundare (MDT) pentru o anume adancime, minus timpul azotului rezidual (RNT) pentru o anumita litera de grup si adancime.

Toxicitate cu monoxid de carbon - Un risc sau o stare ce rezulta in urma inhalarii aerului contaminat cu monoxid de carbon.

Timp real de scufundare - Timpul total petrecut sub apa de la inceputul coborarii pana la sosirea la suprafata, de la sfarsitul scufundarii. Oprirea preventiva de decompresie nu este inclusa.

Trompa lui Eustache - Tubul ce uneste urechea mijlocie cu gatul, prin care scafandri isi pot egaliza urechile.

Umiditate relativa - Cantitatea de apa continuta in aer in raport cu cantitatea de apa pe care aerul o poate retine la aceea temperatura.

Unitate scuba de rezerva: - Un regulator suplimentar sau o unitate scuba completa pentru a fi folosita in situatiile cand se termina aerul.

Ureche mijlocie - Spatiul intr-o ureche ce contine oasele auzului. Se deschide in gat prin trompa lui Eustache.

Valva de suprapresiune - Un dispozitiv incorporat in compensatorul de flotabilitate, care permite eliberarea aerului in exces fara a deteriora compensatorul de flotabilitate.

Vertij - Vertigo - O pierdere a echilibrului. Ameteala profunda. Apare in momentul in care scafandrul nu isi egaleaza in mod corect presiunea in urechea medie.

Viteza de consum a aerului la suprafata - Cantitatea de aer consumat la suprafata intr-o anumita perioada.

Viteza SAC - Viteza de consum a aerului la suprafata.